OM

Lindeborgs

eco retreat

 

Lindeborgs Eco Retreat ligger vackert belägen vid vägs ände invid sjö och skog, utanför Nyköping, 12 mil från Stockholm. Här kan du varva ned, njuta av en ostörd och vacker miljö och kanske också lära dig någonting nytt.

 

Retreaten är en del av en levande ekologisk gård på 74 hektar. Här skapar vi rika ekosystem för liv i alla dess former. Som gäst möter du allt från mäktiga ekar, dammar och traditionella slåtterängar till höns, får och odling av en mängd olika grönsaker, frukter och bär.

I centrum på gården står Ekoladan, en hundra år gammal lada som byggts om med hållbara och naturliga material och en genomgående designidé i samarbete med White Arkitekter.

I Ekoladan finns möteslokal och bastu med milsvid utsikt över Hallbosjön och rum och ekosviter för övernattning. Bredvid finns gårdsrestaurangen och ett prunkande orangeri där vi under öppna restaurangkvällar, konferenser och yogaretreats serverar måltidsupplevelser från jord till bord, skapade av några av Sveriges vassaste och mest hållbarhetsfokuserade kockar.

 
Vår kompass

Ända sedan vi startade verksamheten på en nedgången och igenvuxen gård 2012 har vi drivits av en önskan att göra positiv skillnad i världen, för våra barn, för våra gäster och för jorden och de omgivande ekosystemen. Vi såg en unik potential i denna vackra plats och strävar i allt vi gör efter att förverkliga den fullt ut.

Vårt syfte

Att inspirera till konkret agerande för hälsa, harmoni och hållbarhet i världen

 

Våra kärnvärderingar

  • Nettopositiv skillnad – ringar på vattnet som når långt bortom gård och retreat

  • Kvalitet med hjärta – leva närvaro, omtänksamhet och professionalism

  • Nyfiket entreprenörskap – prova nya outforskade vägar, våga

 

Vår Vision

Att vara en hänförande plats, ett grönt ”sancturary”, som andas stillhet, kreativitet och kunskap. En plats som ger kraft och inspiration till våra gäster, som föder nya idéer och möjliggör meningsfulla möten. En plats som bidrar till inre och yttre transformation.

 
 
Ekogården

Runt mötesrum, boenden och gårdsrestaurang blomstrar diversifierade trädgårdar med dammiljöer, mängder av olika ätbara växter, bikupor, insektshotell, fjärilsrestauranger och mycket mer. Vårt mål är att omge dig med ett så rikt och inspirerande ekosystem som möjligt som också ger råvarorna till den ekologiska maten vi serverar.

 

Längre bort bereder gårdens marker ut sig med åker för spannmålsproduktion, beteshagar, strandängar och skog. I brukandet av markerna tar vi inspiration från permakultur och regenerativt lantbruk och arbetar aktivt för att öka kolbindningen i jorden.

 

Vi satsar allt mer på högkvalitativ och ekologisk matproduktion, både till gårdens kök men också till försäljning till våra gäster och till kunder i Stockholm och i Nyköping. Vi odlar med stor diversitet för maximal smakrikedom. I år skördar vi ca 100 olika sorters grönsaker där många är ovanliga som t ex persikotomaten Wapsinicon, sibirisk bladraps och sparrisbroccolin Piracicaba. På gården finns också biodling, fruktodling och skogsträdgård där vi skördar allt från de vanligaste bären till havtorn, luddkörsbär och gojibär.

20170728_JPeffley_LindeborgsFarm_28_trt.
lie.jpg

Som gäst kan du träffa på våra fritt strövande Hedemorahöns som förser oss med underbara färska ägg och Åsenfåren som håller ängsmarkerna öppna. Vi är genbanksanslutna och bidrar till att skydda dessa båda kulturraser.

Vill du veta mer?

Vi ordnar gärna trädgårdsvisningar på gården, både öppna och privata. Läs mer under kurser och events eller kontakta oss direkt.

 

Och vill du läsa mer om våra första år på gården, kan du bläddra i boken "Greener – creating a farm sanctuary together with nature" som skrevs 2016. Boken innehåller också många tips för dig som vill berika din trädgård eller en bit mark. Du laddar ned den genom att klicka på bilden.

OmslagGreener.jpeg
Mer än hållbart

I allt vi gör strävar vi att gå bortom hållbarhet mot ett nettopositivt avtryck. Vi vill inte bara minska vår belastning på miljön, utan här upplever du innovativa lösningar som bidrar regenerativt och som kan inspirera fler att prova nya sätt för att lösa våra globala utmaningar.

 

Ju mer vi värmer våra byggnader, desto mindre koldioxid i atmosfären

I Ekoladan sker till exempel uppvärmningen genom en pyrolysprocess där vi använder biomassa från skogen för att producera värme och biokol. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i våra odlingar. Ju mer vi värmer våra byggnader desto mindre koldioxid i atmosfären. Vistelsen hos oss är alltså direkt klimatpositiv och minskar ditt CO2-avtryck. 

Om du funderar på att bygga eller renovera hållbart och ekologiskt hjälper vi gärna till och delar tips från gårdens många byggprojekt i den mån vi kan och hinner med.

Levande vattenrening

Vi renar avloppet i kök, toaletter och duschar 100% biologiskt med hjälp av växter och mikrober innan det mynnar i en damm full av liv. Vattnet som kommer ur processen är mer levande och i många dimensioner renare än det som kommer ur det kommunala reningsverket. Mikroberna drar sig inte ens för att ge sig på och bryta ned molekylkedjorna i medicinrester.

 

Naturmaterial hela vägen

Hos oss möter du härliga ekologiska sängar med madrasser av naturgummi, kakelplattor av återvunnet material, hotellrum med träpanel behandlad med växt och kiselextrakt för godkänt brandskydd, återvunnet glas som isolerar i grunden, träfiber eller tidningspapper i väggarna och en ventilation där luften tempereras genom jordledningar precis som i gamla tiders skafferi.

 
Teamet
Julia
Lindeborg

Julias stora intresse i livet har sedan många år varit yoga. Julia är certifierad Iyengar yogalärare. Utöver att erbjuda yogalektioner och yoga retreater på gården arbetar Julia med den fortsatta utvecklingen av Lindeborgs Eco Retreat.

 

Det är Julia som inrett rummen i Ekoladan med naturliga material och tidlös design. Hon har hand om de events och samarbeten som genomförs flera gånger per år.  De senaste har handlat om att utveckla gårdens kök och de nytänkande 
restaurangkvällar som genomförs där. 

I naturen finner hon inspiration till harmonisk inredning och dekorationer till rum och restaurang. Julia är även gårdens biodlare. 

Janna Horjö


GUEST SERVICE MANAGER

Här har vi en djur- och naturnära tjej som brinner för service och gästbemötande. Janna har studerat  hotell och turism samt naturbruk och alltid haft ett stort intresse i värdskap, djur och natur, och ekologisk hållbarhet.

Janna har hand om bokningar och förfrågningar och hjälper till vid konferenser, middagar och andra events. Hon älskar att få arbeta i den vackra miljö som Lindeborgs Eco Retreat erbjuder och tycker om att få pyssla med saker som gör att gästerna ska trivas och må bra på gården.

Janna är en inbiten hästtjej ut i fingerspetsarna och tillbringar stor del av sin fritid i naturen tillsammans med sina fyrbenta vänner.

Janna%20Lindeborgs_edited.jpg
Carl
 Lindeborg

Carl brinner för att skapa meningsfulla, livskraftiga och hållbara ekosystem i alla dess former både på gårdens marker men också i företag och organisationer.

Vid sidan av att arbeta med kolsänkor, biodiversitet och visionära byggprojekt på gården driver Carl också Leader Evolve med fokus på framtidssäker ledarutveckling.

 

Carl har skrivit boken ”Ditt briljanta jag - skapa livet inifrån och ut”, medverkat i ytterligare 3 böcker och varit skribent i Affärsvärlden. Han är ”fellow” i Oxford Leadership, programledare vid Handelshögskolan Executive Education och har en bakgrund som konsult vid McKinsey & Co.

Ta gärna del av Carls artiklar om ledarskap

Peter_edited_edited.jpg
Peter Andersson


GÅRDSKOCK OCH TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Peter fördelar sin tid här på gården med att laga mat till gästerna som besöker oss samt odla det han serverar. Det ger honom full inblick i hela ledet från jord till bord.

Planering och plantering av kommande säsongs grönsaker börjar redan i januari/februari med den första frösådden inomhus.

Efter odlingssäsongen jobbar Peter med förädling och bevaring av frukter, bär och grönsaker så att det finns till gårdsköket hela året om.

För att förse gårdsköket med de allra finaste lokalproducerade råvarorna samarbetar Peter också med andra utvalda gårdar i Sörmland.

Peter bor på en gård utanför Trosa med sin familj och hans stora intressen är natur och jakt. 

Peter har tidigare jobbat med Leif Mannerström på Sjömagasinet i Göteborg, samt i Stockholm med både Matthias Dahlgren och Pontus Frithiof.

Mellan 2010 - 2019 drev han tillsammans med två kollegor restaurang Volt i Stockholm.

Med Volt var de före många andra med att jobba både säsongsbetonat och närproducerat. Volt var Sveriges första KRAV-certifierade stjärnrestaurang.

Partners till Ekoladan

Till Ekoladan har vi haft förmånen att samarbeta med flera framstående företag som säljer och producerar hållbara material och teknologier. Vårt varma tack till: