ABOUT

Lindeborgs

eco retreat

Lindeborgs Eco Retreat ligger vackert belägen vid vägs ände invid sjö och skog, utanför Nyköping, 12 mil från Stockholm.

 

Med ett nytänkande jordbruk, grönsaksodlingar, biodling, lieängar, biokolproduktion och ett biologiskt vattenreningssystem arbetas det på gården för att skapa ett så livskraftigt och hälsosamt system för liv i alla dess former. Här finns det möjlighet att varva ned i en ostörd, vacker och hållbar miljö.

I centrum på gården står Ekoladan, en hundra år gammal lada som renoverats med hållbara och naturliga material och en genomgående designidé. Här finns en konferens- och yogalokal med milsvid utsikt över sjön Hallbosjön och möjligheter att bo över. 

För företag erbjuder vi konferens- och mötesmöjligheter, utbildningar inom ledarskap och facilitering/rådgivning. För privatpersoner innefattar vårt erbjudande uthyrning av rum, yogaretreater och andra kurser med fokus på personlig utveckling. Vi hyr även ut hela gården till ett större sällskap för t ex ekobröllop eller en egen ordnad retreat.

Här kan du läsa mer om

 
Ekoladan

Ekoladan är en hundra år gammal lada som renoverats och nu är världens troligtvis första CO2 negativa retreat och konferens. 

Vi har återgivit livet till den gamla ladan som brukade var ett skjul. Här stod gårdens redskap och traktorer. Ekoladan har ritats av White Arkitekter och renoverats med genomgående hållbara och naturliga material. Här finns ett konferensrum med utsikt över den fågelrika sjön Hallbosjön och möjligheter att bo över. I ladan finns också en bastu med utsikt över sjön.

”Förr i tiden var ladugårdarna en social plats dit man kom för att träffa andra från bygden och samtidigt handla lite mjölk. Nu är vår lada återigen en mötesplats.”  

Ladan byggdes en gång i tiden med virke från gårdens skog. I tidigt renoveringsskede togs rutinerade arbetshästar till hjälp för att varsamt ta ned träd i skogen som fick bli till nytt virke för ladan.  

Vi erbjuder tre unika boenden i Ekoladan samt boende i en traditionell stuga på gården. Här kan du läsa mer om våra boenden.

Mer än hållbart

I allt vi gör strävar vi att gå bortom hållbarhet mot ett nettopositivt avtryck. Vi vill inte bara minska vår belastning på miljön och inte heller nöja oss med att vara neutrala. Här kommer du uppleva innovativa lösningar som bidrar positivt på miljön omkring oss och som också kan inspirera fler att prova nya tekniska lösningar för att lösa utmaningar som klimatfrågan eller vattenrening.

 

I Ekoladan sker till exempel uppvärmningen genom en unik pyrolysprocess där vi använder biomassa från skogen för att producera värme och biokol. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i våra odlingar. Ju mer vi värmer våra byggnader desto mindre koldioxid i atmosfären. Vistelsen hos oss är direkt klimatpositiv och minskar ditt och din organisations CO2 avtryck. 

Vi renar avloppet i kök, toaletter och duschar 100% biologiskt med hjälp av växter och mikrober innan det mynnar i en damm full av liv. Vattnet som kommer ur processen är mer levande och i många dimensioner renare än det som kommer ur det kommunala reningsverket. Mikroberna drar sig inte ens för att ge sig på och bryta ned molekylkedjorna i medicinrester.

 

Hos oss kommer du också möta härliga ekologiska sängar med madrasser av naturgummi, kakelplattor av 100% återvunnet material, hotellrum med träpanel behandlad med växt och kiselextrakt för godkänt brandskydd, återvunnet glas som isolerar i grunden, återvunnet tidningspapper i väggarna och en ventilation där luften tempereras genom jordledningar precis som i gamla tiders skafferi.

 

Runt Ekoladan blomstrar diversifierade trädgårdar med dammiljöer, mängder av olika ätbara växter, bikupor, slåtterängar, insektshotell, fjärilsrestauranger och mycket mer. Vårt mål är att omge dig med ett så rikt och inspirerande ekosystem som möjligt som också ger oss råvarorna till den högkvalitativa ekologiska maten vi serverar.

The organic farm

Vi tar ställning för klimatet. Vi är en ekologisk gård på pappret även om vi egentligen strävar efter att vara en ekologisk+++ gård.

 

Vi inspireras av nytänkande gårdar som jobbar med att föra markarbetet i en hållbar riktning. Vi letar ständigt efter nya metoder att förbättra oss, och att vara en del av lösningen för planetens överlevnad.

”Vi tror att vårt arbetssätt med gården blir ”det nya” normala i framtiden, och strävar efter att skapa genomtänkta förhållanden mellan gårdens alla olika delar, så att de stödjer varandra och skapar ett holistiskt välmående system”.

 
Om oss
 
Julia
Lindeborg

Julias stora intresse i livet har sedan många år varit yoga. Julia är certifierad Iyengar yogalärare. Utöver att erbjuda yogalektioner och yoga retreats på gården arbetar Julia med den fortsatta utvecklingen av Lindeborgs Eco Retreat. Det är Julia som inrett rummen i Ekoladan. Hon har hand om bokningar och förfrågningar. Julia är även gårdens biodlare. 

Carl
 Lindeborg

Sedan 2004 har Carl arbetat med organisationer som vill utvecklas mot adaptiva, meningsskapande och hållbara system med genuint engagerade kunder, medarbetare och ägare, och som likt han själv tror på vinsten i att ta ett större helhetsansvar och tänka lite längre, lite större.

 

Carl har längs vägen fått medverka i många spännande kontexter, allt från att skriva boken ”Ditt briljanta jag” och medförfatta ”Modig” till att gästtala för studenter vid Harvard Business School, publicera artiklar i Affärsvärlden och sitta i styrelsen i börsbolag. Carl är också ”fellow” i Oxford Leadership och programledare vid Stockholm School of Economics Executive Education.

LinkedIn

Partners

THE ECO BARN PARTNERS

Till Ekoladan har vi haft förmånen att samarbeta med flera framstående företag som säljer och producerar hållbara material och teknologier. Dessa är:

Media

Här kan du läsa vad som publicerats om Lindeborgs Eco Retreat i media:

Magasinet Nyköping Nov 2019

Magasin Hållbart Byggande Nr 3 2019

Residence Magazine Mars 2019

Residencemagazine.se Mars 2019

My Domaine

Husligheter.se

Land.se

Aftonbladet Härligt Hemma

Aktuell Hållbarhet

Ytter Järna Forum

Det har även skrivits om oss i två böcker:

Living With Style av Patrick Retour

Natural Living Style av Selina Lake

 
 
 
Leader Sörmlandskusten

Vi har haft förmånen att samarbeta med med Leader Sörmlandskusten. Här nedan är några av de projekt som genomförts tillsammans med dem.

 

GRÖNA NÄTVERK

Genom att ha upprättat två olika nätverk inom hållbar energi och ekologisk odling vill vi verka som en digital mötesplats där kunskap kan delas och information spridas. 

 

ETABLERING AV INNOVATIV FRUKT- OCH BÄRODLING

Inspirerade av den Kanadensiska Gården Miracle Farm som framgångsrikt varvar ekologisk odling av frukt, bär, blommor, örter, kvävefixerande växter och perenna grönsaker på ett sätt som vi inte har sett i Sverige tidigare, har vi skapat en liknande fruktodling och erbjuder kurser i hur man etablerar en sådan odling. 

 

SAMARBETE MED EN SKOLA

Vi har samarbetat med en lokal skola och tillsammans genomfört en odlingsaktivitet 'från jord till bord'.

 

NATURSTIG

Vi har etablerat en informationsstig med skyltar runt gårdens biotoper, för att sprida kunskap om dess mångfald. Skyltarna ger även läsaren tips på vad man kan göra för att stötta olika ekosystem på hemmaplan.

 

STUDIEBESÖK

Det har erbjudits studiebesök i olika omgångar med inrikting på Ekobygg & Energi samt Trädgård & Odlingar. 

 

MATHANTVERK

Vi har genomfört en kurs i mathantverk för att inspirera till framtagning av nya matprodukter och samverkan mellan andra producenter. 

 

MÖTEN

Vi har mött andra odlare, mathantverkare, lantbrukare för att se på möjligheter till samarbeten och utbyten av kunskaper. 

 
Gröna Nätverk

VÅRA DIGITALA MÖTESPLATSER 

Har du en fråga som rör biokolanläggningen eller ekologisk odling? På våra två digitala mötesplatser är du välkommen att dela med dig av dina erfarenheter eller bolla en fråga. 

 

Mötesplatsen för hållbar energi och ekobygg - hållbara material, konstruktioner och nya hållbara teknologier.

 

Mötesplatsen för ekologisk odling och odlingsinnovation som stöttar planeten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

EU-flagga+Europeiska+Jordbruksfonden+fär
Leader_f-02.png